Ostalo - Kraljevica | web portal turističke zajednice

Go to content

Main menu:

Ostalo

ŠTO POSJETITI
Lanterna

Je kameni svjetionik zapaljen 18. kolovoza 1872. godineu sklopu austrijskog programa sigurnosti plovidbe istočnim Jadranom. 2006. godine je obnovljena i ponovno je u funkciji. Proglašena je kulturnim dobrom nacionalnog značaja.

Tunere

Su tradicionalni višestoljetni sustav lova na tune, a sastoje se od mreža, straža, „portića“ te natkrivenih i zatvorenih pratećih prostora. Nalazile su se u uvalama duž cijele obale Grada, a do sada su obnovljene samo najpoznatije, „bakaračke“ tunere kao zaštićeni etnološki spomenik.

Spomenik Svetog Nikole

Rad je akademskog kipara Josipa Diminića i postavljen je na privremenu lokaciju na dan sv. Nikole, 12. prosinca 2008. godine, do izgradnje novog gradskog trga kada će dobiti svoje konačno mjesto. Sv. Nikola je zaštitnik Grada i na njegov dan se organizira tradicionalno hodočašće pomoraca sa svečanom svetom misom.

Brodogradilište i luka

Su osnovani ediktom austrijskog cara Karla IV., 28. travnja 1729. godine. U njemu su izgrađeni mnogi veliki vojni i trgovački jedrenjaci, a s prvom polovicom 19. stoljeća počinje gradnja i prvih parobroda. Početkom 20. stoljeća počinju se graditi čelični brodovi pa je do danas izgrađeno mnogo vrijednih brodova različite namjene. Luka je izgubila nekadašnji značaj te je danas lokalnog značaja, a obalna crta je većinom zadržala svoj prvotni oblik.

Hotel Liburnija

Sagrađen 1904. godine u zamahu zdravstvenog turizma u Kraljevici. Za vrijeme 1. svjetskog rata je prenamijenjen u bolnicu koja je dugo bila specijalizirana za tuberkulozu kostiju te kasnije za ortopediju. Danas je pred preuređenjem za originalnu namjenu.

Villa Nirvana

Sagrađena krajem 19. stoljeća na temeljima austrijske utvrde koja je kontrolirala ulazu Bakarski zaljev. Danas se u njoj nalazi rehabilitacijski centar.

Spomenik palima u Domovinskom ratu

Rad je akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Podignut je u spomen sedmorici poginulih branitelja iz Kraljevice i smješten je u parku ispred Doma kulture i sporta. Otkriven je na dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza 2008. godine.

Nacionalni centar tehničke kulture

Je vrhunski opremljena obrazovna institucija u kojoj razne vještine usavršavaju mladi iz cijele Hrvatske.

Poluotok Oštro

Je pitomi šumoviti predio zaštićen od snažnih udara vjetra, tako da se na njemu već 1891. godine otvara prvo kupalište koje 1894. i 1896. godine dobiva značajna međunarodna priznanja. Dvadesetih godina 20. stoljeća se gradi novo, veće s pratećim sportskim terenima. Danas se uz kupalište nalazi i autokamp.

Most kopno - Otok Krk

Je sagrađen 1980. godine. Sastoji se od dva betonska luka koji preko otočića sv. Marko povezuju otok Krk s kopnom. Veći luk ima dužinu od 390 metara i u vrijeme gradnje bio je najveći lučni most na svijetu. Ukupna duljina mosta s prilazima je 1430 metara, a na njemu su zabilježeni snažni udari bure i do 220 km/h.

Arheološki lokalitet Gradac

Je brežuljak uz more južno od naselja Bakarac, s morske strane obrastao borovom šumom, a u zaleđu izrazito strmog i krševitog terena. Dobio je ime po maloj utvrdi na vrhu iz doba kasne antike i srednjeg vijeka. Ona je od Liburna pa do Zrinskih bila važno nadzorno i strateško uporište, u kompleksu utvrda slične namjene u Bakarskom zaljevu (Črni vrh, Sopalj). S Gradca se kontrolirao promet ljudi i roba u podnožju brda, najprije uz rimsku državnu cestu kroz Vinodol, a kasnije i pomorski put do  Bakarca, jedne od luka frankopanskog grada Hreljina. Zbog uskog terena na vrhu brijega, utvrda nije bila podesna za dulji boravak ljudi. Na širem području Gradca pronađeni su ulomci keramike iz doba prapovijesti. Iako je u nekoliko navrata izazvao zanimanje poznatih arheologa i povjesničara, nikada nije temeljito istražen niti valoriziran njegov strateški i povijesni značaj.

Kalci i izvori

Oni su autentično svjedočanstvo suradnje prirode i čovjeka u svrhu preživljavanja. Sazdani od kamena i vode, danas imaju samo pejzažnu vrijednost, iako u budućnosti mogu postati prvoklasna ruralna turistička atrakcija. Zato udruga u kulturi "Stol" želi spriječiti njihovo urušavanje, inicirati uređenje pješačkih staza do njih, postavljanje putokaza i informacijskih tabli, te njihovo upisivanje u turističke karte koje promiču šetnice i druge kulturne atrakcije. Mnogo je faza realizacije ovogn projekta: evidentiranje svih postojećih kalaca i izvora, izrada geodetskih snimaka, utvrđivanje njihove stvarne graditeljske i etnografske vrijednosti, valorizacija ove teme u povijesti hidrogradnje, njihovo saniranje i uređenje pristupnih puteva te turistička afirmacija. Svijesni smo da je navedeno evidentiranje kalaca, lokava, perila i izvora, tek prvi korak na putu da ovaj segment kulture življenja naših predaka ne ode u zaborav, trajno utonuvši u prirodu iz koje je i sam jednom izniknuo.

Back to content | Back to main menu